شهردار قم:

تشکیل ستاد ویژه ساماندهی تعاملات بانکی و تسویه دیون شهرداری قم...

تاریخ انتشار: 22 آگوست 2015 - اخبار
پایگاه خبری روابط عمومی شهرداری ها -

تشکیل ستاد ویژه ساماندهی تعاملات بانکی و تسویه دیون شهرداری قم /تکلیف بیش از یک سوم بدهی‌ها به زودی مشخص می‌شود/تلاش برای ایجاد درآمدهای پایدار شهری
وضعیت مالی و اقتصادی شهرداری قم و بدهی‌های آن به بانک‌ها در کنار آغاز به کار دکتر سید مرتضی سقائیان‌نژاد به عنوان شهردار جدید شهر قم، از جمله موضوعاتی است که این روزها در محافل مختلف شنیده می‌شود، سقائیان‌نژاد در روز معارفه خود به میزان بدهی‌ها و وضعیت شهرداری قم اشاره کرد و نشان داد که از این وضعیت آگاهی کامل دارد و همانجا هم وعده داد که برای برون رفت از این وضعیت می‌توان برنامه‌ریزی مناسبی داشت و اقدامات مثبتی را به انجام رسانید.

اکنون بعد از گذشت بیش از ۲ ماه از آغاز به کار وی در این سمت، وی ضمن تشریح وضعیت فعلی اقتصادی شهرداری قم، برنامه‌ها و راهکارهای اجرایی خود را برای برون رفت از این شرایط اعلام کرد.

۱- وضعیت فعلی اوضاع مالی شهرداری قم چگونه است؟

شهرداری قم به دنبال فروش ۲ مرحله اوراق مشارکت برای فاز ۵ پروژه عمار یاسر و همچنین بلوار پیامبر اعظم(ص) و عدم پرداخت سود این اوراق در زمان مقرر و عدم پرداخت اصل مبلغ اوراق بعد از اتمام مهلت آن‌ها بیش از ۱۱۰۰۰ میلیارد ریال بدهکاری به بانک‌های تجارت و ملی به عنوان عامل فروش و تضمین سود اوراق مشارکت این ۲ پروژه دارد که با توجه به گذشت مهلت مقرر پرداخت و همچنین عدم پرداخت سود متعلقه، روزانه در حدود ۱۰ میلیارد ریال به عنوان سود و جریمه اوراق مشارکت به این بدهی افزوده می‌شود.

در کنار آن نیز مبالغی به بانک شهر بابت تسهیلات پروژه‌های عمرانی نیز در بدهی‌های شهرداری قم وجود دارد که مجموعاً در حدود ۱۵۰۰۰ میلیارد ریال شهرداری قم را بدهکار کرده است.

در کنار این بدهی‌ها، علاوه بر املاک، مستغلات و دارائی‌های شهرداری قم، دولت نیز مبلغ ۳۶۰۰ میلیارد ریال به شهرداری قم بدهکار است.

۲- علت اصلی این میزان بدهی چیست؟

در برخی محافل در این زمینه استدلال‌هایی می‌شود اما آنچه در نهایت لازم است، پیگیری برای پرداخت این بدهی‌هاست؛ همکاری خوبی را از سوی دو بانک در این زمینه شاهد بوده‌ایم تا با واگذاری املاک، این بدهی‌ها که رقمی بالا همراه با سود روزانه دارند پرداخت شوند.

بدهی شهرداری قم در حقیقت ۶۴۰۰ میلیارد ریال بوده است که اکنون به علت عدم پرداخت سودهای حاصله و جریمه‌های متعلقه به بیش از ۱۳۰۰۰ میلیارد ریال رسیده است.

۳- برنامه کلی برای پرداخت بدهی‌های شهرداری قم چیست؟

گرچه میزان این بدهی کم نیست و رقم بالایی برای شهرداری قم به حساب می‌آید، اما از این بدهی ترسی نداریم و برون رفت از این وضعیت به شرط برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح را امکان پذیر می‌دانیم و به همین منظور اقداماتی را آغاز کرده‌ایم و تا اتمام پرداخت این بدهی ادامه خواهیم داد.

بسیج کلیه امکانات و ظرفیت‌های شهرداری قم و استفاده از تمام پتانسیل‌های مادی و معنوی شهر در راستای تهاتر بدهی‌های شهرداری از اهداف اصلی و جزء اولویت‌های اساسی شهرداری قم می‌باشد.

با توجه به میزان دارائی‌های شهرداری قم، در صورت ساماندهی مناسب این دارائی‌ها و همچنین تعامل و تفاهم با طلبکاران شهرداری قم، امکان انجام تهاتر بدهی‌ها و یا پرداخت آن‌ها از طریق فروش املاک و مستقلات مازاد شهرداری امکان‌پذیر می‌باشد.

به همین منظور ستادی ویژه ساماندهی تعاملات بانکی و تسویه دیون شهرداری قم تشکیل شده است و مراحل مختلفی برای انجام این امور در حال اجرا است از جمله رایزنی با مجموعه‌هایی نظیر دولت، مجلس، علماء، مراجع عظام تقلید و اشخاص حقیقی و حقوقی که بتوانیم از ظرفیت و پتانسیل آن‌ها برای برون رفت از این وضعیت استفاده کنیم.

ضمن آنکه به دنبال راه حلی هستیم تا بتوانیم سود و جریمه متعلقه به سررسید اوراق مشارکت را کاسته و یا به صورت کامل حذف نماییم. راهکارهایی را بررسی و تدوین کرده‌ایم ولی سودی که به این بدهی تعلق می‌گیرد باید متوقف شود تا بتوانیم این راهکارها را اجرایی کنیم.

در کنار آن نیز به دنبال راهکاری برای وصول طلب شهرداری قم از دولت هستیم.

در حال حاضر امکان تسویه حدود ۵۰۰۰ میلیارد ریال از این بدهی با توافقات صورت گرفته با بانک‌های عامل، فراهم شده است که در آینده نزدیک تسویه خواهد شد و برای ما بقی آن نیز تلاش خواهیم نمود.

۴- آیا این میزان بدهی و وضعیت نابسامان اقتصادی شهرداری قم، لطمه‌ای به اجرای پروژه‌های عمران شهری نمی‌زند؟

توسعه و عمران شهر قم از اولویت‌های مدیریت شهری قم می‌باشد که با برنامه‌ریزی‌های انجام شده در تلاش هستیم تا به هیچ عنوان در آن خللی ایجاد نشود، به خصوص اتمام پروژه‌های نیمه‌تمام که شهر و شهروندان را با خود درگیر کرده است.

از جمله برنامه‌ها برای پیشبرد این امور اخذ تسهیلات از صندوق توسعه ملی است که در تلاش هستیم تا با تنظیم لایحه‌ای این امر را دنبال کرده و موافقت آن را اخذ کنیم.

برای پروژه‌ی خط یک قطار شهری قم(مترو) نیز فروش ۳۳۰۰ میلیارد ریال را در برنامه داشتیم که به نحو مطلوب انجام شد و این مبلغ به پروژه تزریق شد تا شاهد بهره‌برداری از ۶ کیلومتر این خط در آینده نزدیک باشیم.

۵- وضعیت درآمد شهرداری قم چگونه است؟

در حال حاضر با توجه به رکود ساخت و ساز و به نوعی غیرفعال بودن آن در سطح شهر بخش عمده‌ای از درآمد شهرداری که از این راه حاصل می‌شده است نیز رکود داشته و محقق نشده است.

عوارض مربوط به نوسازی و مالیات بر ارزش افزوده نیز که باید از طریق دولت پرداخت شود نیز تحقق نیافته است و درآمد شهرداری قم را تحت تأثیر قرار داده است.

۶- راه‌کارهای مد نظر برای افزایش درآمد در شهرداری قم چیست؟

عدم وابستگی شهرداری‌ها به عوارض و ایجاد درآمدهای پایدار از جمله برنامه‌های مدیریت شهری است که به جد پیگیر اجرایی نمودن از طرق مختلف و ایجاد فرصت‌های جذب سرمایه در شهرداری قم و به ویژه سازمان‌های تابعه آن هستیم.

یکی از عمده‌ترین مسائلی که شهرداری قم تا کنون در آن توفیق چندانی حاصل نکرده است، بحث جذب سرمایه‌گذار بوده است، به همین منظور ستاد عالی سرمایه‌گذاری شهرداری قم راه‌اندازی شده و در تلاش هستیم تا با مناسب‌سازی راهکارهای ورود سرمایه‌گذاران و معرفی بسترهای سرمایه‌گذاری در شهر قم به ویژه در بلوار پیامبر اعظم(ص) که فرصت بسیار عظیم و مناسبی برای این امر است، بتوانیم رونق اجرای پروژه‌های مختلف به ویژه پروژه‌های تجاری و اقتصادی را به شهر قم برگردانیم و علاوه بر آن ارزش افزوده املاک و دارایی‌های شهر قم را ارتقاء بخشیم.

شهر قم پتانسیل‌های بسیار مناسبی نظیر آستان مقدس حضرت معصومه (س) و مسجد مقدس جمکران دارد و قم در زمان نهضت امام زمان (عج)، جایگاه ویژه‌ای دارد، حوزه علمیه قم یکی از مهم ترین پایگاه‌های دینی جامعه است و ما در شهری کار می‌کنیم که شاخصه‌های مهمی دارد و با این دید باید به این شهر نگریست، آنقدری که شهر قم به گردن انقلاب اسلامی حق دارد، به این شهر رسیدگی نشده است و باید به صورت ویژه به این شهر نگریست و اگر قرار است که شهر قم، واتیکان جهان شیعه شود باید به آن نگاه ویژه داشت.

۱۳۹۴/۰۵/۳۱
اداره کل روابط عمومی و بین‌الملل شهرداری قم

چاپ چاپ