برگزاری همایش شهرداران استان سیستان و بلوچستان با حضور مهندس خندان دل معاون عمران و توسعه ی امور شهری و روستایی وزارت کشور
همایش شهرداران استان سیستان و بلوچستان با حضور آقای مهندس خندان دل معاون عمران و توسعه ی امور شهری و روستایی وزارت کشور و ریاست سازمان شهرداریها و دهیاری های کشور،علی نوذر پور معاون امور شهرداریهای سازمان شهرداریهاودهیاریهای کشور، محمد حسن آبادی مدیرکل دفترنوسازی،تحول اداری و فناوری اطلاعات سازمان شهرداریها و دهیاری های کشور، استاندار سیستان بلوچستان و تنی چند از معاونین وی ، اعضای شورای اسلامی شهر ، شهردار زاهدان و تمامی شهرداران استان سیستان و بلوچستان در محل سالن اجتماعات استانداری برگزار شد .
به گزارش اداره روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری زاهدان؛ در این همایش مهندس خندان دل ضمن تسلیت به مناسبت فراررسیدن ایام سوگواری و شهادت حضرت امام حسین(ع) از خداوند متعال خواست تا همواره در ردیف پیروان واقعی آن امام همام قرار گیریم .
معاون عمران و توسعه ی امور شهری و روستایی وزارت کشور با اشاره به صفات و ویژگی های مردم استان سیستان و بلوچستان گفت : مردم این استان مردمی شریف، ولایتمدار و واجد تمام صفات و خوبی هایی که انسان آرزو می کند هستند . در گذشته از این استان با نگاه محدودیتهای آشکار یاد می شد .در این استان استعدادهای زیادی نهفته است که اگر زمینه ی ظهور و فعالیت هر یک از آنها فر اهم شود مشکلات استان رفع می شود و حتی گامهای بلندی در راستای حل مشکلات کشوری بر می داریم.
وی با تاکید بر حل مسائل و مشکلات موجود در شهرداریها گفت : با توجه به مسائل و مشکلات موجود در شهرداریها و برای رتق و فتق این مسائل لایحه ای را تقدیم دولت کرده ایم که در حال بررسی می باشد ضمن اینکه باید به اقتضای وجود مشکلات ، برنامه ریزی شود و با فراهم نمودن بسترهای مناسب و برگزاری نشستهاس مستمر به مبادله ی فکر و ارزیابی نحوه ی انجام امور بپردازیم و ملزومات برنامه ریزی های کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت را تهیه نمائیم .
وی با انتقاد از تمرکز گرایی و تاکید بردوری از آن افزود : باید گامهای خود را برای گسترش نظام عدم تمرکز سرعت ببخشیم و در واقع تا زمانی که نگاه روی تمرکز گرایی باشد و این نگاه ادامه داشته باشد حل و فصل مشکلات موجود بسیار سخت خواهد بود. در همین راستا و با توجه به اینکه موضوع سپردن مسئولیتها به مدیران و مسئولین محلی در قانون اساسی موردتاکید قرار گرفته است این امرنیز در دستور کار دولت تدبیر و امید قرارگرفته است که موضوع اداره ی امور توسط معتمدین و امنای مردم و شهرداری ها به عنوان یک دستگاه اجرایی غیر دولتی یکی از نکات آن است که در این خصوص لوایحی نیز تنظیم و تقدیم دولت شده است که درحال بررسی می باشد .
وی جلب اعتماد مردم را مهمترین عامل موفقیت و بزرگترین سرمایه ی شهرداری ها دانست و اظهار داشت : عمده ترین سرمایه ی این دستگاه اجرایی جلب اعتماد مردم به این دستگاه است و به هردلیلی اگر به این اعتماد خدشه ای وارد شود شهرداری و امنای مردم سرمایه ای بزرگ را از دست خواهند دادکه قابل جبران نخواهد بود .
رئیس سازمان شهرداری ها و دهیاریهای کشورگفت: موضوع اخذ مطالبات گذشته ی شهرداریها از دستگاه های مختلف و عملیاتی کردن مدیریت یکپارچه ی شهری از دیگر مواردیست که با جدیت آن را دنبال می کنیم و امیدواریم با همکاری تمامی دستگاه ها این امور به زودی محقق شوند .
وی بیان داشت : شوراهای شهرها شوراهای شهرداریها نیستند و شهردار مسئول آنچه که به طور سنتی باید شهرداری انجام دهد نیست بلکه باید زمینه ی ورود به آنچه را که در شهر به وجود می آید فراهم کند .
خندان دل ادامه داد : ما بر این باوریم که امور شهرداریها مانند امور فرهنگی ، ورزشی، بهداشتی، و … بایستی در یک چارچوب قانونی گرد هم آیند و زمینه ی مدیریت آن توسط شهرداریها فراهم و تحت برنامه ریزی و مراقبتهای امنای شهر قرار گیرد .
وی گفت : نظام حاکم بر تامین منابع مالی اداره ی امور شهرها با آسیبهایی روبرو بوده است آسیبهایی که در سطح کلان شرایطی را به وجود آورده که شهرهای متوسط را با کاهش جمعیت و شهرهای بزرگتر را با معضل بزرگ حاشیه نشینی مواجه ساخته است.
وی به موضوع اختصاص بخشی از مالیات بر ارزش افزوده به شهرداریها پرداخت و گفت: بر اساس قانون قسمتی از مالیات بر ارزش افزوده به شهرداری های همان محل اختصاص می یابد و این کافی نیست چراکه در شهرهایی که از بنیه ی مالی و اقتصادی خوبی برخوردار نیستند این موضوع کمک خوبی برای شهرداریها محسوب نمی شود و باعث مهاجرت مردم آن مناطق به سمت شهرهای بزرگتر که از وضعیت اقتصادی بهتری برخوردارند و دارای جذابیتهای مختلفی هستند می شود لذا بایستی جهت تغییر مدلهایی که هم اکنون حاکم هستند اقدام شود.
وی با انتقاد از حضور تعداد زیادی از نیروهای انسانی ناکارآمد در شهرداریها گفت : در نظام اداری و ساختار تشکیلاتی نیز مشکلاتی را داریم متاسفانه امروزه در استان با۵/۲برابر نیرویی که باید داشته باشیم مواجه هستیم به نحوی که برای هرپست در شهرداریهای کشور ۵/۵ نفر شاغل هستند و این موجبات ناکارآمدی شهرداریها را فراهم می کند و این یک واقعیت تلخیست که در کشور وجود دارد.
وی در پایان به تشریح تسهیلاتی که برای شهر داریهای مناطق کمتر برخوردار در نظر گرفته شده است پرداخت و گفت : متاسفانه به شهر داریهای شهر های میانی کمتر توجه شده است لذا برای تقویت آنان و سایر شهرداریهایی که از مسائل مالی رنج می برند یک سری کمکهایی را در قالب واگذاری ماشین آلات و همچنین در اختیار قراردادن قیر مورد نیاز شان با نصف قیمت تمام شده در نظر گرفته شده است و خوشبختانه مراحل مناقصات مربوطه انجام شده و برندگان آن نیز مشخص گردیده که تا اوایل ماه آینده این اموراجرا خواهند شد .
علی نوذرپور نیز با ایراد سخنانی در خصوص مسائل و مشکلات مالی شهرداریها گفت : قبلاً یک منبعی به نام صندوق مشترک شهرداری ها وجود داشت که متاسفانه منحل شد اما بعد از آن طرح تشکیل صندوق توسعه ی شهری و روستایی مطرح شد که این صندوق جایگزین خوبی برای صندوق مشترک شهرداریها خواهد بود که می توان در زمینه های مالی کمک یار خوبی برای شهرداریها باشد و ما خواهان تصویب آن توسط وزارت کشور هستیم.
معاون امور شهرداریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور تصریح کرد: شهرداریهای این استان طی سه سال اخیر هیچ تسهیلاتی دریافت نکرده اند لذا استانداری باید آن را مدیریت کند تا سهمی از این تسهیلات برای شما در نظر گرفته شود و این ظرفیت خوبی است تا از این منابع استفاده کنید .
وی گفت: دستورالعمل درجه بندی شهرداریها و محله بندی شهرها در دستور کار قرار گرفته است ضمن اینکه سند آسیب شناسی مدیریت شهری نیز در وزارت کشور جهت تصویب نهایی در حال بررسی می باشد.
وی اضافه کرد : در محورهای فضای سبز و آتشنشانی مصوبات خوبی اخذ شده است که اطلاع رسانی آن به موقع انجام خواهد شد ضمن اینکه در حوزه های پسماند ، فرهنگی و اجتماعی و حمل و نقل نیز اقداماتی صورت گرفته که مصوبات آن راهگشا خواهد بودو ظرفیتهای خوبی را ایجاد خواهد نمود.
مدیرکل دفترنوسازی،تحول اداری و فناوری اطلاعات سازمان شهرداریها و دهیاری های کشور در این همایش با اشاره به برخی از قوانین و مقررات استخدامی مندرج در قانون شهرداریها گفت : این قانون مصوب سال ۱۳۳۴ می باشد که پس از آن اصلاحاتی داشته است اما قوانینی که در اختیار داریم ناکافی است و ظرفیتهای شهرداری را تامین نمی کند .
محمد حسن آبادی افزود: ما قصد این را نداریم که مشمول قوانین استخدام کشوری شویم زیرا آن قانون مخصوص ادارات دولتی است در حالی که شهرداریها یک نهاد غیردولتی محسوب میشوند ضمن اینکه ما اختیارات قانونی کافی را جهت حوزه ی شهرداریها داریم و در حال تکمیل آن هستیم و حداکثر توان خود را در این راه می گذاریم .
وی با انتقاد از نحوه ی به کارگیری برخی از نیروهای شاغل در شهرداری ها گفت : سیاستهای اتخاذ شده در سالهای گذشته این نتیجه را داد که شهرداران هم اکنون از وضعیت نیروی انسانی خود راضی نیستند چراکه برخی از این به کارگیری ها چارچوب قانونی خاصی نداشته اند و بعضاً سلیقه ای ویا بر اثر فشارها بوده است .
وی بیان داشت : تعداد نیروی انسانی در شهرداریها زیاد و نامتناسب است که باید اصلاح شود و با توجه به سیاستها و دستور صریح وزارت کشور از به کارگیری نیروی انسانی در اشکال غیر قانونی باید خودداری شود و فقط از مسیر تعریف شده اقدام به جذب نیرو شود .
وی ادامه داد : برگزاری آزمون داخلی برای شهرداریها نخواهد بود بلکه آزمونها برای شهرداریهاعمومی و البته با اولویت آنهایی که در شهرداریها مشغول به کار هستند انجام می شود .
استاندار سیستان و بلوچستان نیز در این نشست با اشاره به برخی از مسائل و مشکلاتی که شهرداریها با آن روبرو هستند به بیان دیدگاه های خود در حوزه ی مدییت شهری پرداخت و گفت: امروز با بررسی شهرهای استان متوجه می شویم که سیما و منظر شهرها چندان شایسته ی شهروندان نیست و شهرهای استان خصوصاً مرکز استان از خلاقیت و ابتکار چندانی بهره نمی برند .
مهندس هاشمی شهروندان را تنوع طلب ، زیبا جو و طالب معماری محلی خواند و اظهار داشت : متاسفانه در حال حاضر در شهرهای استان از نظام برنامه ریزی مبتنی بر معماری بومی و محلی فاصله گرفته ایم که نیاز است تغییر و بازنگری در این خصوص صورت پذیرد و با تعامل دستگاه های مختلف همچون شهرداریها ، نظام مهندسی ، راه و شهرسازی و نظارت شورای عالی معماری و شهرسازی قدمهای مثبتی در خصوص استفاده از روش و اسلوب نظام مند شهری برداریم .
استاندار سیستان وبلوچستان در ادامه بر چگونگی رسیدن به منابع پایدار با رویکرد مشارکتی اشاره کرد و گفت : باید بعضی از قوانین گذشته مانند صندوق مشترک شهرداریها احیاء شود تا شهرداریها به وامهای ارزان و فوری دسترسی داشته باشند .
هاشمی در بخش دیگری از سخنانش به مذاکره با وزیر دارایی اشاره کرد و گفت : طی مذاکرات و مکاتبات صورت گرفته در صدد هستیم طلب شهرداریها ازا دارات و ارگانها از طریق دولت پرداخت شود تا بخشی از مشکلات شهرداریها مرتفع گردد .
استاندار آسیب ها و مشکلات ناشی از حاشیه نشینی به خصوص در مرکز استان را غیر قابل قبول توصیف کرد و اظهار داشت : تفاوتهای بسیار زیاد مناطق شهری و رشد حاشیه نشینی نشان از بی عدالتی و بی توجهی در گذشته است که باید به سمت عدالت محوری در تخصیص بودجه ها با نگاه ویژه به حاشیه نشینی گام برداریم .
وی افزود : در عرصه ی مالیات باید نوع نگاه به این مقوله به نحوی باشد که شهرداریها از این رهگذر از انتفاع بیشتری بهره مند و منتفع شوند.
مهندس هاشمی در پایان با بیان اینکه باید هفته ای به نام شهر و شهروندی نام گذاری شود تا توجه مدیران شهری به مسائل شهر و شهروندان بیشتر توجه شود گفت: شهرداریها با توجه به منابع مالی ناپایدار و مشکلات مالی فراوان باید در روند جذب نیرو که در گذشته بدون در نظر گرفتن تخصص و تحصیلات عالی صورت گرفته است تجدید نظر کنند چراکه جذب نیروهای بدون تخصص و تحصیلات مرتبط آن هم مازاد بر نیاز باعث افت توانایی انجام خدمات شهری شده است .
در ادامه ی این نشست معاون عمرانی استانداری سیستان و بلوچستان گفت : مشکلات حوزه ی درآمدی شهرداریها ، مشکلات نیروهای انسانی ناکارآمدو موضوع جلب اعتماد مردم از جمله مواردی است که توجه ویژه ی حوزه ی معاونت عمرانی وزارت محترم کشور را برای حل آنها می طلبد
باقر کرد با ابراز خرسندی از توجه مسئولین نظام مقدس جمهوری اسلامی به این استان افزود : نوع نگاه برای حل مسائل و مشکلات عوض شده اما ضرورت دارد مزید بر آنچه که تا کنون اتفاق افتاده و توجه شده است صورت گیرد .
وی با تاکید بر حمایت بیشتر از شهرداریهایی که از بنیه ی مالی خوبی برخوردار نیستند گفت: تقاضا داریم کمک ۵۰درصدی که برای تامین قیر مورد نیاز شهرداریهای مذکور مد نظر قرار داده شده است نیز به ۱۰۰ درصد تبدیل شود تا این معافیت ۱۰۰درصدی به عنوان یک کمک ویژه بتواند بنیه ی مالی شهرداریها را تقویت کند .
وی ضمن تاکید بر انجام برخی از تعهدات سازمان شهرداریها و دهیاریها گفت: موضوع در اختیار گذاشتن ۲۱۸ دستگاه ون جزء تعهداتی بود که می بایست از طریق سازمان شهرداریها و دهیاریها انجام شود و با توجه به اینکه مبالغ مربوطه نیز واریز شده است متاسفانه عدم واگذاری آنها موجب بروز بی اعتمادی در بین مردم شده است .
پایش ترافیک استان از دیگر مواردی بود که معاون عمرانی استانداری سیستان و بلوچستان به آن اشاره کرد و گفت : انجام این امر به یک اعتبار مخصوصی نیاز دارد و ما در تلاش هستیم تا این موضوع محقق شود وی افزود: موضوع تلفات جاده ای در استان بسیار تاسف بار است متاسفانه شدت تصادفات در استان باعث بروز تلفات زیادی شده است عواملی همچون وجود سوخت کشهای غیر مجاز و همچنین خودروهایی که به صورت غیر قانونی نسبت به جابجایی و انتقال اتباع بیگانه اقدام می کنند جزء مهمترین عواملی هستند که در طول سال باعث ایراد خسارات مالی و جانی بسیار زیادی در سطح استان می شوند.
شهردار زاهدان نیز در این همایش گفت : مشکلاتی از قبیل رشد شتابات شهری ، عدم الگوی مناسب، سیمای نامطلوب شهری ، توسعه ی کالبدی شهر به ویژه توسعه ی افقی آن ، مسائل حاشیه نشینی و عواملی از این دست باعث تنزل کیفی محیط در شهرهای ما شده است و در شهری مانند زاهدان ، دوگانگی شدیدی را بین پهنه ی شمالی و جنوبی آن در پی داشته است .
سید مسلم سید الحسینی اضافه کرد: تمامی این معضلات نشان دهنده ی فرایندهای ناقص و ناکارآمد هم در سیاستگذاری هاو هم در اجرا می باشد.
وی تصریح کرد : توسعه نیافتگی استان منجر به مهاجرت مردم به مرکز استان شده است و در نهایت باعث شده تا این شهر به سرعت رشد پیدا کند به طوری که بعد از کرج بیشترین رشد شهرنشینی را دارد و در واقع رشد زاهدان جایگزین توسعه ی فرهنگی و اجتماعی در سطح استان شده است .
شهردار زاهدان بیان داشت : برای توسعه ی این کلانشهر نیاز به تغییر نگاه داریم که برای این امر نیاز به یک سری تدارکات و برنامه ها داریم . شهرزاهدان با یک ساختار سنتی و فشارها با یک بحران مواجه است . این شهر روز به روز تنزل پیدا کرده فشار جمعیت آن روزافزون است به طوریکه نمی تواندحتی هزینه های جاری خود را تامین کند .
وی گفت : شهرداری زاهدان در بین شهرهای کشور از کمترین سرانه ی درآمدی برخوردار است عمده ترین مسائل شهر زاهدان مربوط به رشد و گسترش بی رویه ی آن است . شکاف عمیق بین پهنه ی شمالی و جنوبی ، فقدان سطوح امن شهری در برابر حوادث طبیعی، ناکارآمدی سیستمهای جمع آوری فاضلاب و پسماند ، سیستم ضعیف حمل و نقل عمومی ، مشکلات شبکه ی ارتباطات عمومی ، حاشیه نشینی(دومین شهر دارای بیشترین جمعیت حاشیه نشین در کشور)، فقدان منابع درآمد پایدار ، عدم مراکز تفریحی و گردشگری، بافتهای فرسوده ی شهری جز مسائل و مشکلات اصلی این شهر محسوب می شوند .
وی اظهار داشت : برای برون رفت از این مشکلات نیاز به یک بازبینی و بازتعریف داریم ، نیازمند مشارکت دولت و مردم هستیم ، در این راه نیازمند نگاه و کمکی قوی از سوی دولت می باشیم و در واقع در کوتاه مدت نیازمند کمکهای اضطراری هستیم .
سیدالحسینی با تاکید بر تهیه ی نقشه ی کلاسبندی شهرداریها تصریح کرد : جمعیت شهر زاهدان یک جمعیت تهی دست و ضعیف می باشد لذا شاخص جمعیت برای این شهر نمیتواند شاخص مناسبی باشد در واقع باید در تهیه ی نقشه ی کلاسبندی های شهرداریها به ابعاد مختلف اقتصادی ، فرهنگی ، خدمات شهری و سایر فاکتورهای مورد نیاز کمی و کیفی به دقت توجه شود .
در پایان این همایش شهرداران شهرهای مختلف استان ضمن طرح سوالات خود به بیان دیدگاه ها و ارائه ی پیشنهادهایی در خصوص مسائل مناطق مختلف در راستای حل مشکلات فراروی شهرداریها پرداختند