در ششمین کنفرانس ملی برنامهریزی و مدیریت شهری مطرح شد:
رئیس شورای اسلامی شهر مشهد از نخبگان و فعالان شهری برای ورود به عرصه طراحی الگوی معماری اسلامی- ایرانی دعوت کرد.
استفاده از ظرفیت نخبگانی در مدیریتشهری مبتنی بر اسلام
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای اسلامی شهر مشهد، محسن انتظاری هروی در ششمین «کنفرانسملی برنامهریزیومدیریتشهری» که در دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، افزود: برگزاری این همایش موجب غنای طراحی الگوهای مبتنی بر شهر اسلامی میشود.
محسن انتظاری، با بیان اینکه تاسیس بنیادهای نوین، بازیگران جدیدی را وارد عرصه مدیریت شهری کرده است، عنوان کرد: به همین دلیل باید سازوکارهایی را تدارک ببینیم که عمل بازیگران جدید با کمترین هزینه و بیشترین دستاورد بهدستآید.
رئیس شورای اسلامی شهر مشهد، با تاکید بر اینکه طراحی الگوی معماری اسلامی-ایرانی مورد تاکید مقام معظم رهبری است و این مهم را به دوش نخبگان و نظریهپردازان میگذاریم ،تصریح کرد: از اینرو باید هر کسی در حد بضاعت خودش در این راه مقدس قدم بردارد.
انتظاری، در ادامه گفت: مدیریت شهرهای امروز، نیازمند دریافت آموزههای قرآنی با تاکید بر مولفههای شهر اسلامی است و برگزاری این کنفرانس و کنفرانسهای دیگری با فاصله کوتاهتر میتواند در این زمینه نقشآفرینی داشته باشند.
وی، ضمن ارائه توضیح در خصوص ویژگیهای شهر اسلامی، خاطر نشان کرد: در شهر اسلامی، عدالت در موضوعاتی نظیر خدماتشهری، تامین آرامش روحی و امنیتروانی، ظهور و اعتلای مظاهر اسلامی، عمران و آبادانی و زیبایی شهر و حفظ منابع طبیعی و طبیعت باید دیده شود، از اینرو، وقتی میخواهیم برنامهریزی کنیم، باید به جای عبارت شهر خوب، از شهر اسلامی استفاده کنیم.
انتظاری، با اعلام اینکه باید از نظرات و دیدگاههای اندیشمندان، مدیران، متخصصان، عالماندینی و کارشناسان اجرایی در این کنفرانسها به صورت اجرایی در مدیریت شهری استفاده شود، افزود: با تبادل نظر و انتقال تجربیات، دستاوردهای سازندهای در فضای شهر امام رضا(ع)، با همکاری محیط های علمی، مراکز پژوهشی، شهرداریها و دستگاههای اجرایی با یکدیگر فراهم میشود.
مدیریت شهری باید مبتنی بر مدیریت اسلامی باشد
امام جمعه مشهد گفت: مدیریت شهر، باید بر اساس مدیریت اسلامی باشد.
آیت الله علم الهدی، در ادامهی سخنان خود در ششمین کنفرانس ملی برنامهریزیومدیریتشهری، گفت: آنچه در حوزهی مدیریت شهری اهمیت دارد توجه به راهبرد درمدیریت شهری است و اینکه بدون توجه به الگوهای راهبردی نمیتوان در حوزهی اجرا ورود پیدا کرد. وی افزود: آنچه مسیر راهبردها را مشخص می سازد، الگوها هستند و آنچه در راهبرد و توسعه و برنامهریزی شهری اهمیت دارد استفاده از الگوهای دینی و اسلامی است.
وی، در ادامه به وجود چند دیدگاه در ارائهی الگوها برای اجرا و عملیات اشاره کرد و گفت: یک روش این است که الگوهای اسلامی ارائه و در حوزهی تخصصی برای آن روشهای راهبردی تعریف شود، روش دیگر اینکه تخصص، اسلامیزه میشود و سعی میشود تا روش های علمی مبتنی بر ارزشهای اسلامی تعریف شود، که این الگو نمیتواند مورد قبول ما باشد.
وی، ادامه داد: مدیریت اسلامی که بایستی مسیر عملیات را مشخص کند مبتنی بر مسائل همزیستی و هنجارهای اسلامی است.
وی، با اشاره به اینکه در یک نظام اسلامی، حاکمیت اسلام، حاکمیت الله است، گفت: در این نظام، مدیریتشهری نیز باید مدیریتاسلامی باشد نه اسلامیزه، زیرا ممکن است در یک جامعه مسلمان، مدیریت به صورت اسلامیزه باشد، ولی در جامعه و کشور اسلامی مدیریت اسلامیزه جواب نمی دهد و بایستی برمبنای آیات و احادیث اسلامی باشد.
وی، در بخش دیگری از سخنان خود در جمع پژوهشگران مدیریت شهری اعلام کرد: اینکه گفته میشود، تخصص، بیگانه از اسلام میباشد حرف نادرستی است زیرا تخصص با اسلام آمیخته است.
وی، با اشاره به اینکه تخصص در خدمت اسلام است، بیان داشت: اسلام، راهبرد میدهد و تخصص، آن را اجرا میکند، مدیریت شهری، مدیریت مرکز همزیستی مسلمانان براساس اسلام است و شما مدیریت شهری را نمیتوانید از اسلام جدا کنید، اظهار کرد: اسلام در دو ظرف زندگی فردی،خانوادگی و اجتماعی است که نمود اجتماعی آن در شهر است و شهر باید به عنوان ظرف جامعه دینی، شناخته شود.
امام جمعه مشهد، خاطر نشان کرد: اسلام، درجاهایی که با هنجار برخورد میکند، حرف دارد و آنجا که تخصص با هنجار برخورد ندارد، اسلام آن را به تخصص وا میگذارد.
علم الهدی، اعلام کرد: در مدیریت شهری اسلامی، مسائلی نظیر عفت، تعاون و آرامش بهعنوان اصل هنجاری مطرح میشود.
وی، با اعلام اینکه مقام معظم رهبری بارها در فرمایشات خود بلندمربتهسازی در ارتفاعات را نهی کردهاند، بیانکرد: ایشان در مقام جانشین حجت خدا بر روی زمین، باتکیه بر اصول، روایت و آیات قرآنی، ارائه نظر میکنند، لذا کسانی که به فرمایشات ایشان عمل نمیکنند، نه تنها از مقام ولایت پیروی نکردهاند، بلکه این امر عین کفر است.
در ادامه، براتعلی خاکپور، رئیس مرکز پژوهش های شورای اسلامی شهر مشهد و رئیس ششمین کنفرانس ملی برنامه ریزی و مدیریت شهری با بیان اینکه کنفرانس در راستای تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص مولفههای شهر اسلامی برگزار شده است افزود: تا کنون پنج دوره از این کنفرانس برگزار شده است،که اولین کنفرانس در تاریخ ۲و ۳ اسفند ماه سال۱۳۸۵ برگزارشد که از ۲۳۰مقاله رسیده به دبیرخانه ۴۸مقاله مورد پذیرش قرارگرفت. براتعلی خاکپور در ادامه، به نحوه برگزاری چهارکنفرانس گذشته اشاره کرد و گفت: به ترتیب کنفرانس دوم ۲۹ و ۳۰ اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۹ با ارائه ۲۸۸مقاله و پذیرش ۶۲مقاله، کنفرانس سوم ۳۱فروردین و اول اردیبهشت سال۱۳۹۰ با ارائه ۳۸۵عنوان مقاله و پذیرش ۶۲ مقاله، چهارمین کنفرانس ۲۰-۲۱ اردیبهشت ماه۱۳۹۱ با ارائه ۵۳۰مقاله و پذیرش ۹۴مقاله، پنجمین کنفرانس ۴-۵ اردیبهشت۱۳۹۲ با ارائه ۴۵۰مقاله و پذیرش ۱۸۴مقاله برگزارشد و ششمین کنفرانس نیز ۲۱ و ۲۲ آبان ماه جاری برگزار میشود.
وی در ادامه گفت: در این کنفرانس، محور ویژهای برای برررسی مولفههای شهر اسلامی در نظر گرفته شده است که از این رو مقالاتی نیز برای این موضوع سفارش داده شده است.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهرمشهد، در ادامه، اهداف برگزاری این کنفرانس را گردهمایی اندیشمندان، پژوهشگران، مدیران، کارشناسان امور شهری برای تبادل اطلاعات و دیدگاهها دربارهی شهر ایرانی- اسلامی، بهرهگیری از یافتههای جدید پژوهشی در راستای تحقق شهر ایرانی- اسلامی، کمک به شکلگیری شبکههای اطلاعاتی بین مراکز علمی و دستگاههای اجرایی، تجزیه و تحلیل فرصتها و چالشها در شهرهای ایران، با تاکید بر کلانشهرهای مذهبی نظیر مشهد، بررسی و شناخت مولفههای شهر اسلامی و توسعه و تعمیق مسئولیتپذیری مدیریت و مشارکت درشهر ایرانی – اسلامی عنوان کرد و گفت: مخاطبان این کنفرانس نیز اعضای هئیت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، استادان و محققان حوزه علمیه و موسسات پژوهشی مرتبط با امور شهری، اعضای شورای اسلامی شهرها و مدیران وکارشناسان شهرداریها ، مدیران و کارشناسان استانداریها و سازمانهای خدمات شهری و راهوشهرسازی، سازمانهای غیردولتی و سایر محققان و کارشناسان علاقهمند به برنامهریزی و مدیریت شهری می باشند.
خاکپور، در ادامه گفت: این کنفرانس دارای ۱۲محور است که شامل: شهرایرانی- اسلامی بهعنوان محور ویژهی برنامهریزی و مدیریتشهری، گردشگری مذهبی و زیارت، حمل و نقل شهری، شهر و محیط طبیعی، مدیریت بحران و امنیت شهری، جامعه و فرهنگ شهری، اقتصاد شهری، معماری و شهرسازی، بافتهای فرسوده و حاشیه نشینی، شهر هوشمند و مسائل ویژه کلانشهر مشهد می شود.
وی، با اشاره به اینکه در پایان این کنفرانس، نتایج به صورت کاربردی استخراج و دراختیار مدیران و کارشناسان قرار می گیرد، خاطرنشان کرد: با توجه به نامگذاری مشهد درسال ۲۰۱۷ به نام پایتخت فرهنگی جهان اسلام، در نظر داریم تا هشتمین کنفرانس برنامهریزی و مدیریت شهری را منطبق با این رویداد برگزارکنیم.
شهرکی